הבית הוא המקדש שלכם! מחירים זולים שיגשימו לכם חלום!

בניה קלה הוא מודל בניה שקיים כבר שנים רבות, ולמעשה כבר מאות שנים. יחד עם זאת, במאה השנים האחרונות עבר העולם בעיקר לבנייה כבדה המבוססת על בטון כמודל הבנייה המרכזי לבנייה מהירה של מבנים גדולים, חזקים ויציבים. כעת, חוזר המודל של בניה קלה אל מרכז הבמה ומציע יותר פתרונות מאי פעם לבניית בית עם חומרים קלים, במהירות, בעלויות נמוכות ומבלי לוותר על החוזק המבני והיציבות של המבנה. אז מה זה בדיוק בניה קלה? אילו טכניקות של בניה קלה מיושמות כיום? האם בנייה בעץ היא בנייה קלה? מהם היתרונות ומהם החסרונות של בניה קלה לעומת בניה כבדה מבטון? מי מבצע פרויקטים של בניה קלה? האם קבלני מפתח המבצעים בנייה של בתים מבטון יודעים לתת מענה גם בתחום של הבניה הקלה? על שאלות אלו ועוד עונים לכם בשורות הבאות, המומחים של המרכז לבניה פרטית.

מה זה בניה קלה?

לפני שנצלול אל המאפיינים וההגדרות של בניה קלה, בואו נתמקד לרגע בהיפך הגמור הלוא הוא בניה כבדה. בניה כבדה הוא מודל בניה המבוסס על בניית מבנים על בסיס שלד בטון מלא מן המסד ועד הטפחות. במבנים אלה נעשה שימוש ביציקות בטון לצורך בניית היסודות, ביסוס המבנה, מעטפת המבנה, התקרות, קירות הפנים וגג המבנה. על גבי שלד הבטון מבוצע תהליך הגמר שבו "מלבישים" את השלד בטיח, צבע, כלים סניטריים, תשתיות, חלונות, דלתות וכן הלאה. זוהי כאמור הבניה הכבדה שבשמונה העשורים האחרונים הפכה למודל הבניה השכיח והנפוץ ביותר בעולם, מהסיבה הפשוטה שבנייה זו מאפשרת להקים מבנים גדולים וחזקים, ולבצע פרויקטים הנדסיים שלא ניתן לבצע בשום מודל בנייה אחר, גם לא במודל הבניה הקלה.

קבלן מפתח בפיקוח

אחרי שאמרנו את זה, כל עוד לא מדובר על בניית מבנה מגורים משותף, גורד שחקים לטובת בניין משרדים או גשר מעל מחלף בעורק תחבורה, יכולה הבניה הקלה לספק פתרון מצוין, במיוחד כאשר מדובר בבניית בית פרטי. בניה קלה היא למעשה בניה שמבוצעת באמצעות חומרי גלם שמוגדרים כקלים ביחס לבטון. חומרי גלם אלה יכולים לכלול פאנלים מבודדים (לוחות פח או אלומיניום עם ספוג או פוליאוריתן מוקצף כחומר מבודד ביניהם), עץ, תרכובות פולימריות שונות ושילובים שונים שלהם. ככלל, בנייה קלה אינה דורשת שלד מלא למבנה אלא קונסטרוקציה שתומכת במעטפת. יחד עם זאת, גם בבניה קלה מבוצעת בניה חלקית של שלד.

שלד מבנה במודל בניה קלה

שלד הוא למעשה הגורם המרכזי שמעניק למבנה את התצורה שלו, את היציבות שלו ואת החוזק המבני שלו. השלד כולל את יסודות המבנה, את בסיס המבנה, את קירות מעטפת המבנה, את התקרות, את הגג ואת קירות הפנים של המבנה. בבנייה כבדה, נדרש שלד זה כדי להחזיק את כל כובד משקל הבית, אך בבנייה קלה מרבית חלקי השלד כלל אינם נדרשים. יחד עם זאת, ישנם אלמנטים מסוימים בשלד שחייבים להיות נוכחים גם במקרה של פרויקט בניה קלה ובכלל זה יסודות המבנה ובסיס המבנה, שנבנים בצורה זהה לאופן בו הם נבנים בבנייה כבדה, אלא שבכך מסתכם למעשה השלד של מבנה במודל בניה קלה.

בשונה מבניה כבדה, פרויקט בניה קלה מבוסס יותר על קונסטרוקציית מתכת או עץ שמספקת למבנה את החוזק המבני והיציבות שלו ומהווה את הפלטפורמה שעליה נבנית המעטפת החיצונית והאלמנטים הפנימיים של המבנה. קונסטרוקציה זו נבנית באמצעות קורות פלדה חלולות המפוזרות על פי קווי המתאר של המבנה וכן באמצעות קורות פלדה יצוקה המשמשות לחיזוק באזורי מפתח. לאחר פרישת הקונסטרוקציה ואישורה על ידי מהנדס בניין מתחיל תהליך הבניה הקלה של עיטוף הבית, חלוקתו לחללים פנימיים ו"הלבשתו" עם כל הטיח, הצבע, הכלים הסניטריים, הריצוף וכן הלאה.

מהנדס בניין

מהם היתרונות ומהם החסרונות של בניה קלה?

לחזרתה של הבניה הקלה אל קדמת הבמה חייבות להיות סיבות טובות וסיבות טובות אלה הן למעשה היתרונות המובהקים של מודל הבניה הקלה. יתרונות אלה כוללים בראש ובראשונה את המהירות, הקלות והעלות הנמוכה של תהליך הבניה. יתרונות אלה נובעים ישירות מסוג חומרי הגלם שבהם נעשה שימוש ומהאופן בו מביאים את כל חלקי המבנה לכדי מבנה אחד שלם. בהתאם לכך, יתרונות אלה הם יתרונות מובנים בכל פרויקט של בניה קלה, בין שהוא נעשה בצורה המקצועית ביותר ובין שלא. יחד עם זאת, בכדי להבטיח את מיצוי היתרונות האלה עד תום, בהחלט חשוב שהבניה תבוצע על ידי גורם מקצועי שמתמחה בתחום של בניה קלה וגם יודע להציע את הסטנדרטים הגבוהים הייחודיים לתחום זה.

חסרונות בניה קלה

מן הצד השני, אפשר לסמן גם חסרון אחד למודל של בניה קלה, אם כי כדאי לציין כבר כעת כי מדובר בחסרון יחסי מאוד, שברובם המכריע של המקרים כלל לא בא לידי ביטוי. חסרון זה נסוב סביב החוזק המבני של המבנה ואין שום ספק שמבנה שנבנה על פי מודל של בניה קלה, אינו חזק באותה מידה כמו מבנה בטון שנבנה במודל בניה כבדה. יחד עם זאת, הפער בחוזק המבני של מבנה בניה קלה מול מבנה בניה כבדה לא בא לידי ביטוי בשום מצב שבו הדברים מתנהלים בצורה נורמלית ושגרתית. למעשה, גם במצב של רעידת אדמה, מאחר וגם מבנה שנבנה בבנייה קלה נבנה על בסיס יסודות ובסיס תקניים, יכול מבנה כזה להציע את אותה רמה של עמידות בפני רעידות אדמה. יחד עם זאת, במקרים של הצפות חריגות או שריפה, צפוי מבנה בניה כבדה להציג רמת עמידות גבוהה יותר בעוד מבנה בניה קלה עלול לסבול מהיקף נזק משמעותי יותר.

סטנדרט גבוה של בניה

אחרי שאמרנו את זה, חשוב לומר את הדבר הבא: בניה קלה היא אינה בניה שמבוצעת מתוך ידיעה ברורה של הנמכת סטנדרטים. מבנים שנבנים במודל בניה קלה אינם עומדים בסטנדרטים נמוכים יותר מאלו שנבנים על פי המודל של בניה כבדה. המשמעות היא שגם מבנים שנבנו בבניה קלה מחויבים לעמוד באותם תקנים שבהם עומדים מבני בטון וכיום קיימות טכנולוגיות בנייה וטכנולוגיות חומרים רבות ומגוונות המאפשרות לייצב את הסטנדרטים הללו גם במבנים שנבנו במודל בניה קלה. כך למשל, בכדי להתמודד עם פוטנציאל של שריפה במבנה, ייתכן שבמבנה קל יהיה צורך ליישם פתרונות רבים יותר בכדי להבטיח את נושא בטיחות האש, אבל בסופו של דבר המבנה יעמוד בדיוק באותם תקנים שבהם עומד מבנה כבד. דברים אלה נכונים גם לגבי הגנה מפני הצפות, פגעי מזג אוויר, רעידות אדמה ועוד שלל מפגעים פוטנציאליים.

כלי מריחת בטון

מה לגבי ממ"ד בבית מבניה קלה?

החובה לבנות חדר ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) היא חובה שחלה על כל מבנה מגורים חדש והיא אינה מבדילה בין מודל הבנייה, קלה או כבדה. המשמעות היא שאם אתם מחליטים לבנות את ביתכם במודל של בניה קלה, עליכם לקחת בחשבון את הצורך לבנות לפחות חדר אחד מחדרי הבית מבטון יצוק ועל פי הקריטריונים הנדרשים על פי החוק. קריטריונים אלה מגדירים את עובי הקירות, את סוג החלון והמיגון לחלון, את סוג הדלת ואת רמת האיטום של הממ"ד. קריטריונים אלה חלים כאמור על מבנים קלים באותה מידה בה הם חלים במבנים כבדים וכל גורם מקצועי העוסק בתחום של בניה קלה, יודע לשלב חדר ממ"ד גם במבנה שמבוסס כולו על בניה קלה.

מי מבצע בניה במודל בניה קלה?

ככלל, בניה קלה היא בניה שמבוססת על טכניקות בניה ייחודיות שאינן מיושמות כלל בבניה כבדה. מעבר לכך, תהליך הבניה הוא שונה ואינו מבוסס על אותם שלבי בניה אותם אפשר למצוא בבניה כבדה. כך למשל, אם בבניית בית מבטון יש לשכור קבלן שלד לצורך בניית השלד לפני תחילת שלב הגמר, הרי שבבניה קלה אין כלל צורך בקבלן שלד. יחד עם זאת, הפיקוח על תהליך הבניה צריך להיות באותם סטנדרטים ועל פי אותם תקנים המוגדרים בחוק ולכן גם בבניית בית בבניה קלה, יש צורך בגיבוש תכנית בנייה, קבלת היתר בנייה, פיקוח של אדריכל, מודד מוסמך ומהנדס קונסטרוקטור, ליווי של מהנדס בניין ורצוי גם פיקוח בנייה.

בחיפוש פשוט תוכלו למצוא לא מעט קבלנים שישמחו לבנות לכם את ביתכם על פי המודל של בניה קלה, אך בהיבט זה עליכם לשים לב לדברים הבאים:

התמחות בסוג של בניה קלה

יש הבדל בין בניית בית מעץ ובין בניית בית מפאנלים מבודדים. ככלל, כאשר אתם בוחרים את קבלן הביצוע שיבנה עבורכם את ביתכם, חשוב לוודא שהקבלן הנבחר מכיר את סוג הבנייה הספציפית שאותה אתם רוצים ליישם בפרויקט שלכם, בין שאתם בוחרים בבית עץ ובין שאתם בוחרים בית מבניה קלה אחרת.

בחירה בקבלן רשום בלבד

כמו בכל פרויקט בניה אחר, גם בפרויקט בניה קלה אתם רוצים להבטיח שאתם עובדים אך ורק עם קבלנים רשומים, המופיעים בפנקס הקבלנים של רשם הקבלנים במשרד השיכון. שימו לב שאותם קבלנים צריכים להיות מסווגים תחת הקטגוריה של בניה קלה לבתים פרטיים וכן להתאים לכם מבחינת היקף הפרויקט (במונחים של היקף השקעה כוללת בפרויקט).

מעורבות של אנשי מקצוע מפקחים

בכל פרויקט, וביתר שאת בפרויקט של בניה קלה, ישנה חשיבות רבה מאוד למעורבות של אנשי מקצוע מפקחים ובראשם אדריכל, מודד מוסמך, מהנדס בניין ומהנדס קונסטרוקטור. אלו הם אנשי המקצוע שאמורים להבטיח את בניית המבנה על פי הסטנדרטים הנדרשים ועל פי הכללים ההנדסיים הנדרשים ומעורבותם היא חשובה עוד יותר כאשר מדובר בפרויקט בניה קלה שבו יש צורך לשים לב היטב לכך שהדברים מבוצעים על פי התקן הנדרש.

פיקוח בניה

בכל פרויקט כדאי תמיד שיהיה מפקח בניה אותו אתם שוכרים, הלקוחות ובעלי הפרויקט, על מנת שיפקח על התנהלות אנשי המקצוע ויוודא שכל האינטרסים שלכם מקבלים מענה מלא בפרויקט. דברים אלה נכונים כמובן גם לפרויקט של בניה קלה אם כי בהחלט חשוב שלמפקח הבניה תהיה היכרות עם התחום הספציפי של בניה קלה.

גמר בניה קלה

בפרויקט בניה קלה פוחת כאמור היקפו של שלב בניית השלד בצורה משמעותית, אך לא כך היא לגבי שלב הגמר. שלב הגמר נכון וחשוב באותה מידה גם בפרויקט בניה קלה ועוד יותר מכך, חשוב שכל הנושא של הטיח, חיפוי חוץ, חיפוי פנים, קירות גבס, צבע, כלים סניטריים, תשתיות חשמל, מים, ביוב, תקשורת וגז, כל אלה מקבלים מענה מיטבי במסגרת עקרונות הבניה של בניה קלה.

המרכז לבניה פרטית מתמחה בכל סוגי הבניה ובכלל זה מציע גם שירותי בניה קלה לבתים פרטיים. המרכז רשום בפנקס הקבלנים של משרד השיכון ומציע את שירותי בכל סוגי הפרויקטים של בניה קלה.

אז מה היה לנו בכתבה:

מלאו את הפרטים והמומחים שלנו יצרו איתכם קשר בהקדם!

כתבות
מטבח בית פרטי
בניה קלה מחיר

בניה קלה הפכה בשנים האחרונות לבחירה הראשונה עבור בונים באזורי בנה ביתך. התהליך נחשב לקצר יותר בהשוואה לבניה מסורתית ולרוב הוא גם יהיה זול יותר.

בונים בית פרטי במודל בנה ביתך

אחרי שנים של תכנון והכנה, הגעתם לשלב של בניית הבית הפרטי שעליו אתם חולמים? לא הרבה אנשים בונים בית פרטי באופן עצמאי ויש לכך סיבות

מהנדס בניין
עלות בניה למטר

אחת השאלות שעולות לא פעם בפרויקטים של בניה (ובעיקר לפני היציאה לדרך) היא מה העלות למטר. כלומר, כמה יעלה כל מטר של בית. שאלה זו

יועץ קרקע
כמה עולה לבנות בית?

החלטת לבנות בית? מצאת מגרש שעונה על כל הדרישות שלך? עכשיו בוודאי עולה אצלך השאלה כמה תעלה לך הבניה. התשובה לשאלה כמה עולה לבנות בית

1700-70-90-30
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!