אם אתם גרים בבניין ושוקלים לבנות מרפסת חשוב להכיר מספר דברים, בראש ובראשונה מה החוק קובע לגבי בניית מרפסות, האם אתם צריכים לשלם ארנונה ועוד. דבר נוסף, מה קורה במקרה בו אחד מדיירי הבניין לא מעוניין להקים מרפסת בבית שלו? על כל השאלות האלה ושאלות נוספות נענה עכשיו.
בניית מרפסות בבית משותף – חוק המרפסות
נתחיל בדבר פשוט, מה קובע החוק ביחס לבניית מרפסות במבנים משותפים? מבנים משותפים הם מבנים בהם יש יותר מדייר אחד, משמע בניינים או מבנה רב קומות אחר. חוק בניית מרפסות מתיר הוספה של מרפסת בשטח של עשרה אחוז משטח הבניין, בפועל החוק מתיר לנו לבנות מרפסת בגודל של 14 מ"ר. החוק מאפשר לנו להתקין מרפסות על בסיס תנאים מסוימים שעשויים גם להשתנות בהתאם לרשות המקומית בה אתם נמצאים, על המרפסת לא לבלוט יותר מ-2.5 מטרים מחוץ לבניין. כמו כן, במקרים כאלה ברוב הזמן נצטרך לקבל היתר בנייה מטעם הרשות המקומית.
החוק גם מתייחס למקרים בהם יש התנגדות של חלק מדיירי הבניין. על פי החוק, ניתן לבצע בניית מרפסות בבית משותף כאשר יש הסכמה של 75% מהדיירים, במקרה בו קיימת התנגדות אי אפשר להכריח את הדייר המתנגד להתקין מרפסת בבית שלו, אבל ניתן לדלג עליו ולהמשיך הלאה בבניית מרפסות לדיירים המאשרים. יש גם לקחת בחשבון את ההיתר מהרשות המקומית, שהרי יש סוגים שונים של בניית מרפסות. סוג אחד נחשב לבנייה יבשה והשני נחשב לבנייה רטובה, נרחיב בהמשך על ההבדל בין שתי הבניות.
האם משלמים ארנונה על מרפסת?
אם אתם מחליטים להוסיף מרפסת למבנה שלכם, חשוב לדעת את ההשלכות הכלכליות הקבועות על כך. במקרה של התקנת מרפסת ששטחה קטן מ-12 מ"ר אתם לא צריכים לשלם ארנונה. כמובן שזה החוק היבש, אך כל רשות מקומית מתנהלת בצורה שונה. לכן, לפני שאתם מתחילים בתהליך הבנייה חשוב להכיר את התנאים של הרשות המקומית ולבחון את גובה הארנונה אם היא קיימת. בעל המקצוע שמבצע את העבודה יוכל לבדוק את הנתונים האלה מול הרשויות עבורכם.
סוגי מרפסות
לפני שאתם מתחילים בתהליך הבנייה, חשוב לדעת שיש סוגים שונים של בניית מרפסות בבית משותף. ברוב המקרים אנחנו נרצה לבחור בבנייה יבשה, אך במקרים מסוימים ניתן יהיה לבחור בבנייה רטובה.
לפניכם ההבדלים בין שתי השיטות:
בניית מרפסת בבנייה יבשה | בנייה יבשה מתייחסת למרפסות שכבר מוכנות, כל מה שנותר לעשות הוא לעגן את המרפסת לעמודי בטון מזוין. היתרון המשמעותי הוא שפרק זמן העבודה קצר יותר, בדרך כלל בין יומיים לשבוע. השיטה נחשבת למתקדמת, היא נקראת גם התקנת מרפסת תלויה. גם כאן, יש להקפיד על העיגון, ובגלל שהיא די קלה היא לא מפריע לשאר הדיירים – פתרון מעולה כאשר קיימת התנגדות מצד חלק מהדיירים. |
בניית מרפסת בבנייה רטובה | בנייה רטובה מתייחסת למרפסות מסורתיות, היא נחשבת גם לזולה יותר. כאן אנחנו רואים מרפסות מבטון ולא מפלדה, התהליך כולל יציקת עמודי בטון לאורך הבניין, התהליך הוא יותר ארוך, מלכלך ועשוי גם לגרום לפגיעה באורח החיים של הדיירים הנוספים בגלל שיש צורך בפיגומים. חשוב להבין את ההבדלים, בעוד שמרפסת פלדה היא בדרך כלל במשקל של טון בודד, המרפסת בבנייה רטובה במשקל פי 7 או 8. לכן, לא ניתן תמיד לבצע התקנה של מרפסות בטון מבנים ישנים – יש לקחת בחשבון את העומס המרבי. |
כמה זמן לוקח לבנות מרפסת?
אחרי שהכרנו את שתי השיטות הפופולריות, כעת ניתן להבדיל בין זמני העבודה השונים. התקנה מרפסת תלויה/פלדה תארך בין יומיים ובמקרים חריגים עד שבוע. לעיתים, כאשר כל האישורים קיימים ויש גישה למקום משך זמן ההתקנה יכול גם להיות באורך של יום. מנגד, התקנה של מרפסת בטון יכולה לקחת יותר זמן, בדרך כלל שבוע ומעלה. אבל לפני שאנחנו מסתכלים על משך ההתקנה בלבד חשוב להכיר את הדבר שבאמת מעכב את התהליך והוא הוצאת אישורים.
הוצאת היתרים לבניית מרפסת יכולה לקחת לא מעט זמן, והיא משתנה בהתאם לרשות המקומיות השונות. לעיתים משך זמן ההמתנה יכול להגיע גם לשנה ויותר. כמו כן, יש לקחת בחשבון את כמות המרפסות שיש להתקין בבית משותף. משך זמן בניית מרפסות בבית משותף משתנה בהתאם לכמות המרפסות שיש להוסיף, כאשר מדובר על בניין רב קומות התהליך יכול לקחת כמה חודשים.
כמה עולה בניית מרפסות בבית משותף?
לפני שנסביר איך מחשבים את המחיר של הקמת מרפסות בבית משותף, חשוב לדעת דבר אחד. תהליך בניית מרפסות הוא לאו דווקא בשביל נוחות, אלא בשביל השבחת הנכס. בניית מרפסות בבית משותף יכולה להשביח את הנכס בשיעור של כ-20% משווי הנכס. ועכשיו, כמה עולה לנו להשביח את הנכס? המחיר אותו נשלם עבור בניית מרפסות בבית משותף נע בין 55,000 ועד 120,000 ש"ח. המחיר מתייחס לבנייה של מרפסת בודדת, אבל למעשה לא ניתן לאמוד מחיר מדויק מכיוון שהוא עשוי להשתנות בהתאם למורכבות ההתקנה ובהתאם לסוג המרפסת.
כדי לקבל הצעת מחיר חשוב לבחור בבעל מקצוע שיודע לאמוד את המחיר המלא לאחר הוצאת ההיתרים וכמו כן, להנגיש לכם את ההבדלים בין הבניות השונות. זאת אומרת, להסביר את היתרונות והחסרונות של כל סוג בנייה לא רק ביחס למחיר. בהתאם לרמת הבטיחות לא נמצא הבדל על אף הבדל המשקל. בניית מרפסות תלויות הפכה לפופולרית יותר בשנים האחרונות מכיוון שהיא מאפשרת לנו הרבה יותר גמישות ומשך זמן העבודה קצר.
ההבדל בין הצלחה לכישלון הוא דק. כך גם העובדה בין הפיכת פרויקט שיטיב עמכם להצלחה או כישלון. וכך גם בכל הקשור לתהליך הוספת מרפסת בבניין משותף. הרחבת הבית על ידי הוספת מרפסת, במידה ועושים זאת בצורה נכונה יכולה להעלות את ערך הדירה בין 10 ל-20 אחוז בעלות נמוכה ובעיקר בצורה מהירה ובסטנדרט גבוה. לעומת זאת, ניתן בקלות להסתבך עם הפרויקט, להאריך את משך זמן הבניה ולהסתכסך עם השכנים.
למעשה, הצורה וההתנהלות שלכם מול השכנים לבניין ישפיעו רבות על העובדה האם הוספת מרפסת בבניין משותף היא התהליך הנכון עבורכם. נתחיל בבסיס: אין ספק כי הוספת מרפסת בבניין משותף היא דבר טוב. אתם יכולים להעלות את ערך הדירה ובמקביל יתאפשר לכם מרווח פעילות נוסף בבית עצמו בעלות נמוכה. אבל כדי שזה יקרה אתם צריכים לעמוד בתנאי בסיסי – הסכמת השכנים.
הוספת מרפסת בבניין משותף לפי חוק המרפסות
על פי חוק המרפסות והתנות השונות, ברמה הבסיסית, למעט חריגים, כדי להתחיל בתהליך בניה של מרפסת יש לקבל את הסכמתם של לפחות 75% מהדיירים בבניין. לכאורה, דבר פשוט. אלא שבפועל ברבים מן המקרים השכנים התנגדו. יכולות להיות לכך כמה סיבות: החל מסיבות כלכליות, שכן לא לכל השכנים יש את האמצעים לבצע הוספת מרפסת בבניין משותף, יש כאלו שסתם לא ירצו לפרגן, ויש כאלו שבאמת ובתמים חוששים מהשפעות הבניה על סביבת המגורים, כמו לכלוך, אבק, פיגומים וכד'. כאמור, עליכם לשכנע 75% מהשכנים להסכים לכך ויש כמה סיבות טובות שיסכימו לבסוף אבל השיטה הכי טובה, היא לגרום גם לשכנים להרוויח מהמהלך.
כולם מרוויחים
כפי שציינו, ערך הדירה עולה משמעותית כאשר מוסיפים לה מרפסת. המשמעות היא רווח גדול בעת מימוש הנכס והעלאת שווי הדירה. אז אומנם נדרשת השקעה בעת הוספת מרפסת לבניין משותף אבל סכום זה קטן לעומת הרווח. לכן, כל שכן שיצטרף – ירוויח גם הוא. יתרה מכך, העלויות צפויות להיות פחות משמעותיות כאשר הבניה היא משותפת. ישנם הוצאות רבות, שכאשר הן יחולקו על פני מספר רב של דיירים – הן יהיו זניחות.
זאת ועוד, ההפרעה הצפויה לדרי הבניין בעת מהלך הבניה, תהיה חד פעמית אם הבניה תעשה במקבץ אחד של כל השכנים ולא בכל פעם תופרע בזמנים שונים על ידי שכן אחר. אגב, חשוב להכיר כי כיום, בשיטת הבניה המתקדמת של מרפסות תלויות מפלדה, עיקר התכנון והביצוע מתרחשים בכלל במפעל, הרחק מהבניין ורק מובאים למקום לצורך עיגון וקיבוע, תהליך שלוקח לכל היותר כמה ימים בודדים.
והגענו לסוגיה נוספת וחשובה. חוק המרפסות הביא את כל נושא הוספת מרפסת בבית משותף לפשטות יחסית אבל עדיין נדרשים אישורים והיתרים של ועדות מקומיות לתכנון ובנייה. מעבר לעובדה שוועדות אלו רוצות לראות הסכמה של 75% מהדיירים, הם ודאי יתגמשו ויעניקו יד חופשית יותר, כאשר ינכחו לדעת כי הבניה כולה לא רק נעשית על דעת הדיירים אלא שכולם רוצים להיות שותפים בה.
מרפסת עמודים או מרפסת תלויה
הוספת מרפסת בבניין משותף ניתנת לעשיה לרוב באמצעות 2 שיטות עיקריות. הראשונה היא בניה המכונה 'בניה רטובה' והיא עושה שימוש ביציקות בטון, מלט ברזל וכד'. בפועל, בבניין משותף, סגנון הבניה הוא של מרפסת על עמודים כאשר כל מרפסת נתמכת בצורה כלשהי על ידי המרפסת שמתחתיה. יש בכך יתרון שכן ניתן לבנות בצורה אחידה פחות או יותר ובגדלים נאים. החיסרון הוא כאמור הבניה המאוד איטית והמאוד מלוכלכת, שלעיתים דורשת גם הוספת פיגומים, הרס הסביבה הקרובה (גינה וכד'). השיטה השנייה היא שיטה המכונה "בניה יבשה" והיא עושה שימוש בקורות פלדה, אותן ניתן לחבר ולתלות על קירות החיצון של הבית המשותף.
מעבר לעובדה כי הבניה התלויה נחשבת למתקדמת יותר, יש לה כמה יתרונות ברורים. ראשית, רוב התכנון והביצוע כלל לא נעשה בשטח הבניין אלא במפעל הייצור וכתוצאה מכך, ההפרעה למהלך החיים התקני של הבניין כמעט ולא מורגשת. כמו כן, שיטת בניה זו מאפשרת גמישות תכנונית, עיצובית והנדסית וכן הוספת מרפסת, גם במקום שמרפסת בטון לא אפשרית. הבניה התלויה נחשבת בטוחה ויציבה מאוד, בנוסף לכול. יש לה גם חיסרון: היא יותר יקרה ממרפסת על עמודים, אם כי לא באופן משמעותית מאוד.
הוספת מרפסת בבניין משותף בצורה חכמה
הוספת מרפסת בבניין משותף, טומנת בחובה לא מעט אתגרים. היא מורכבת גם מהבחינה ההנדסית ומבחינת היקף הבניה הנדרש וגם מבחינה אנושית – היכולת לגייס את הרוב הדרוש בקרב הדיירים. לכן ההמלצה של אנשי המקצוע היא לא לצאת לפרויקט באמצעות קבלן ובטח לא קבלן שיפוצים, שאין לו את היכולות המקצועיות לכך. הבחירה החכמה תהיה באמצעות חברות המתמחות בהוספת מרפסות בבניינים משותפים ובפרויקטים גדולים.
חברות אלו גם מביאים ניסיון רב בבניה בהיקפים גדולים אבל גם מעניקים לכם סל שירותים שלם. לא רק הבניה והביצוע אלא גם התכנון ההנדסי והאדריכלי, הכנת הגרמושקות, השגת האישורים מהוועדות השונות, עבודה עם מעצבים, השגת הצעות מחיר, פיקוח בניה מקיף משתלמות ועוד ועוד. חברות רבות גם מחזיקות בצוות יועצים המסייע לכם לשכנע את הדיירים האחרים להצטרף לפרויקט או בכל אופן לא להתנגד. באמצעות הסברים מפורטים בפן הכלכלי, הממחישים בצורה מדויקת את הרווח הצפוי לכל דייר ודייר, קל לשכנים להשתכנע מפי המומחים בתחום.
לכן במידה ואתם מתכננים הוספת מרפסת בבניין משותף, יהיה נכון לתור אחרי חברה מקצועית ומיומנת כזו. לנו למשל, ניסיון עשיר ורב בבניית מרפסות בפרויקטים גדולים של בניינים משותפים, נשמח לשמש עבורכם ככתובת המדויקת בנושא בדרך להצלחתכם והצלחת הבניין כולו.
חושבים להוסיף מרפסת לבניין? התהליך היום יותר קל מכפי שהיה בעבר, ויש מגוון רחב של אפשרויות שיכולות להקל על הבנייה ואף להוריד עלויות. רבים בוחרים להוסיף מרפסת לבניין בשביל נוחות וכמו כן, גם בשביל השבחת הנכס. הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על הוספת מרפסת לבניין.
האם הוספת מרפסת לבניין מותרת?
בשביל שנוכל לענות על השאלה הזאת, אנחנו צריכים להתייחס לשני דברים: הסכמת הדיירים וחוק המרפסות. תחילה, לא כל רשות עירונית מאשרת לבנות מרפסת בודדת בבניין, זאת אומרת שרק תחת הסכמה של כל הדיירים תוכלו לבנות מרפסות לכל דירה. אבל מה קורה כאשר הרשות כן מתירה להוסיף מרפסת לדירה בבניין? כאן אנחנו צריכים להוסיף אישור של מרבית הדיירים בשיעור של 75%. אם ישנה הסכמה בחתימה של לפחות 75% מסך בעלי הדירות בבניין, תוכלו לבצע את הוספת המרפסת. מי שמבקש את האישורים מכלל הדיירים הוא בעל הדירה המבקש התקנת מרפסת, או החברה דרכה אתם מבצעים את ההוספה.
אם יש אישור מרבי ואילו אחוז נמוך מ-25% מתנגד, עדיין ניתן יהיה להמשיך בתהליך. אם ישנה התנגדות כוללת של דיירי המבנה מה שנותר לעשות הוא להגיע לבתי משפט או לוותר על הוספת מרפסת לבניין. דבר נוסף, אם כמות המתנגדים נמוכה מ-25% ויתר הדיירים מעוניינים גם הם להוסיף מרפסת לדירה שלהם, על חשבון השטח של הדיירים המתנגדים ניתן יהיה להגדיל את שטח הבניה.
איך החוק מתייחס לבניית מרפסות? חוק המרפסות נכנס לתוקף לאחר תיקון בשנת 2014. המטרה של התיקון הייתה להקל על מי שמעוניין להוסיף תוספות בנייה ללא היתר. חוק זה נוגע לתוספות שאינן פוגעות בחזית הבנייה, בחוזק שלו ובבטיחות. בחוק זה נוכל למצוא התייחסות לתוספות בנייה שונות, בדיוק כמו מרפסות. אם בחרתם להוסיף מרפסת למבנה קיים יש לקבל היתר על כך, וכל עוד הוא אינו עולה על 14 מ"ר לא תחויבו בתשלום ארנונה – יש לבדוק זאת גם מול הרשות המקומית. החוק מתיר להוסיף מרפסת שאינה עולה על 2.5 מטר מרוחב הבניין, זאת אומרת שהמרפסת לא יוצאת יותר משניים וחצי מטרים מקו הבניין.
מה זמן לוקח הוספת מרפסת לבניין?
החלטתם על להתקין מרפסת בבית שלכם, אבל כמה זמן אתם צריכים להמתין עד שזה יקרה? יש מספר דברים שתלויים בפרק זמן ההתקנה או תחילת העבודה. בתור התחלה, לאחר שכבר יש תכנון יש לשלוח אותו לרשות המקומית, כאן זה זמן ההמתנה הארוך ביותר. משך זמן ההמתנה תלוי בין רשות מקומית לאחרת, כאשר בדרך כלל טווחי ההמתנה מתחילים מארבעה חודשים ובמקרים מסוימים יכולים גם לעלות על שנה. לאחר קבלת ההיתרים, יש דבר אחד עיקרי שמשפיע על ההתקנה עצמה והוא סוג ההתקנה.
משך זמן ההתקנה של מרפסת פלדה תהיה קצרה יותר, מכיוון שמדובר על קונסטרוקציה מכונה, כל מה שנותר לעשות הוא לעגן את המרפסת באמצעות כבלים ייעודיים לעמודי בטון מזוין של המבנה. כאשר אנחנו בוחרים להתקין מספר רב של מרפסות בבניין, זאת הבחירה הכדאית ביותר, המשקל של המרפסת הוא יחסית קל ועומד על כטון, וכמו שכבר ציינו מדובר על קונסטרוקציה מוכנה. לכן, משך זמן ההמתנה עבור הוספת מרפסת לבניין היא בדרך כלל יום עד שבוע, כאשר מדובר על כמות מרפסות משך זמן ההמתנה יהיה ארוך יותר.
ההתקנה השנייה היא יותר מורכבת ולוקחת גם יותר זמן – בניית מרפסת בטון. בעבר היה נהוג לבנות מרפסות בטון, ולכן אנחנו יכולים לראות ברוב המבנים הישנים את הסוג הזה של הבנייה. במונחים מקצועיים, בניית מרפסת בטון נקראת בניה רטובה. התהליך כולל יציקת עמודי בטון לאורך הבניין ולכן, משך זמן ההתקנה יכול לקחת כמה שבועות. לצורך ההבדל, מרפסת פלדה תגיע למשקל של כטון בעוד שמרפסת בטון שוקלת בין שבעה ועד שמונה טון.
האם אתם צריכים לשלם היטל השבחה?
בסופו של דבר, רבים בוחרים להתקין מרפסת בבניין שלהם כדי להשביח את הנכס. הוספת מרפסת לבניין יכולה לעלות את ערך הדירה בכ-10% עד 20% משווי הנכס, זאת בהתאם לקריטריונים שונים כמו מיקום, גודל מרפסת, גיל הבניין ועוד. עם זאת, על השבחת נכס צריך לשלם היטל השבחה – האם זה גם כולל את המרפסת שלכם? החוק פוטר מהיטל עד 140 מ"ר, כולל המרפסת. זאת אומרת, כל עוד שטח הדירה שלכם לא עולה על 140 מ"ר (כולל המרפסת), אתם לא תחויבו בתשלום היטל השבחה. אם כן עברתם את ה-140 מ"ר, על כל מ"ר נוסף תשלמו היטל השבחה.
כמה עולה הוספת מרפסת לבניין?
המחיר אותו נשלם עבור הוספת מרפסת לבניין משתנה בהתאם למספר דברים, האחד הוא סוג המרפסת אותה בחרתם. ברוב המקרים המחירים ינועו בין 55,000 ש"ח ועד 120,000 ש"ח עבור הפרויקט כולו. מרפסות פלדה יכולות להיות יקרות יותר, אך מצד שני כאשר מדובר על תהליך מורכב בהתקנת מרפסות רטובות, המחיר עשוי להיות יותר יקר עם מרפסות בטון.
כדי לקבל את התשובה לכך, מה שאתם צריכים לעשות לפני פניה לחברות התקנה הוא ייעוץ מול אדריכל או מהנדס שבודק את היתכנות הפרויקט. מומלץ לקבל את הייעוץ לאחר הסכמת הדיירים, חלק מחברות הבנייה אף ישלחו לכם מהנדס מטעמן. המהנדס בוחן את היתכנות הפרויקט אל מול הרשויות ובהתאם לחוק המרפסות, לאחר מכן יגיש את התוכניות שלו לקבלת היתר בנייה. כאן ניתן יהיה למצוא את המחירים המדויקים של הפרויקט וכמו כן, אלטרנטיביות במקרה בו הרשות אינה אישרה את התוכנית.
כיום, ברוב הבניינים החדשים שנבנים, הקבלנים כוללים מרפסות שמש. אך בישראל יש בניינים ישנים רבים בהם אין מרפסות. לכן דיירים רבים מחליטים לשדרג את איכות החיים שלהם על ידי הוספת מרפסת לבניין. מה כולל התהליך? על כך נרחיב במאמר הבא.
למה להוסיף מרפסת?
הוספת מרפסת לבניין היא אחת האפשרויות הטובות ביותר לשדרג את הדירה שלכם, את איכות החיים שלכם ואף להעלות את ערכה של הדירה. למעשה, על ידי הוספת מרפסת לבניין ניתן להעלות את ערכה של הדירה בין 10 ל-20 אחוזים! כלומר, אם הדירה שלכם שווה 2 מיליון, על ידי הוספת מרפסת תוכלו להעלות את השווי שלה ל2.2 מיליון, כלומר, להעלות את ערכה ב-200,000 שקלים.
בנוסף, על ידי הוספת מרפסת לבניין ניתן לשדרג את איכות החיים שלכם. כך אתם מגדילים את הדירה שלכם ולנצל את שטח המרפסת עבור אפשרויות רבות כמו גינה, מקום אירוח, שטח אחסון ועוד. בנוסף, על ידי הוספת מרפסת ניתן להכניס את השמש ואת האוויר הצח אליכם הביתה בלי לצאת מהדירה.
סוגי מרפסות
במידה שאתם מתכננים הוספת מרפסת לבניין, תוכלו לבחור בין שני סוגי מרפסות. הסוג הראשון הוא מרפסת עמודים. מדובר במרפסת בטון שנבנית בשיטה המכונה בנייה רטובה בה נעשה שימוש ביציקות בטון, מלט, ברזל וכדומה. מרפסות עמודים נבנות בצורה כזאת שכל מרפסת נתמכת על ידי המרפסת שמתחתיה ותומכת במרפסת מעליה. כך ניתן לבנות גדולות יחסית בצורה אחידה. עם זאת, מדובר בשיטת בנייה איטית ומלוכלכת שמצריכה להתקין פיגומים ואף לעתים להרוס את הסביבה הקרובה לבניין (כמו הגינה של הבניין).
הסוג השני הוא מרפסת תלויה. מדובר במרפסת פלדה שנבנית בשיטה המכונה בנייה יבשה בה נעשה שימוש בקורות פלדה שניתן לחבר ולתלות על גבי הקירות החיצוניים של הבניין. שיטת בנייה זו היא שיטה מתקדמת יותר שמאפשרת שהתכנון והביצוע ייעשו במפעל ולא בשטח. על ידי כך ניתן לקצר באופן משמעותי את תהליך הבנייה ודיירי הבניין כמעט לא מרגישים הפרעות בשגרת החיים שלהם. בנוסף, שיטה זו מאפשרת לבנות מרפסות בטוחות, יציבות ולכלול גמישות בעיצוב ובתכנון שלהן. עם זאת, מדובר בשיטה יקרה יותר באופן משמעותי.
מה גודל המרפסת המותר?
בהוספת מרפסת לבניין, יש לקחת בחשבון מספר חוקים חשובים, אחד מהם נוגע לגודל המותר של המרפסת. באופן כללי, כל בעלי הדירות בישראל רשאים לבנות מרפסות שמגיעות עד 12 מטרים רבועים. יש לקחת בחשבון שלגודל המותר אין קשר לשטחים שאושרו לבניה ונוצלו. עם זאת, יש רשויות שמאשרות לבנות מרפסות בגודל של עשרה אחוזים משטח הדירה או עד 14 מטרים רבועים, הגדול מהם. לכן, חשוב לבדוק מה התקנים קובעים ברשות בה אתם מתגוררים על מנת להתאים את המרפסות לכך. יש לשים לב כי במידה שלבניין יש שטחים מאושרים לבניה שלא נוצלו, ייתכן מצב בו העירייה תאפשר להרחיב את המרפסת מעבר למותר בחוק.
מה כולל התהליך?
על מנת להוסיף מרפסות לבניין, עליכם לעבור מספר שלבים. הרחבנו לכם על שלושה שלבים מרכזיים בתהליך-
- בחירת חברה
השלב הראשון בהוספת מרפסת לבניין הוא לבחור חברת בנייה מתאימה. קודם כל יש לקחת בחשבון שאנחנו ממליצים על חברה ולא על קבלן או קבלן שיפוצים. הסיבה העיקרית לכך היא שמדובר בתהליך שכולל בירוקרטיות ופרוצדורות רבות. בבחירת חברה, החברה תטפל בכל השלבים של התהליך ובבירוקרטיות הנדרשות (קבלת אישור מהשכנים, קבלת היתר בנייה ועוד). חשוב לבחור בחברה שמוכרת על ידי הרשויות ולשם כך יש להסתכל ברשימה של משרד הסיכון. כך תוכלו להיות בטוחים שמדובר בחברה איכותית ומקצועית. כמו כן, חשוב מאוד לבחור בחברה שיש לה ניסיון בתחום. בררו מה הניסיון של החברה על מנת להיות בטוחים שיש לה את הניסיון הדרוש לביצוע פרויקט מסוג זה. מומלץ לראות עבודות קודמות שביצעה החברה.
- הסכמת הדיירים
אחד השלבים החשובים בהוספת מרפסת לבניין הוא הסכמת הדיירים לתהליך. למעשה, על פי חוק המרפסות, הוספת מרפסת לבניין מצריכה קבלת אישור של לפחות 75% מדיירי הבניין. כפי שציינו, הוספת מרפסות כוללת יתרונות רבים אך ישנם מקרים רבים בהם דיירים יכולים לסרב לתהליך. לדוגמא, דייר שאין לו את היכולת הכלכלית ואת האמצעים לשלם על התהליך או דייר שחושש מתהליך הבנייה ומההשפעות שלו על שגרת החיים שלו. לעתים יש סיבות שיכולות להיראות כלא מוצדקות אך אין לכם ברירה ועליכם לרתום ולשכנע את דיירי הבניין להסכים לתהליך. על מנת לרתום את הדיירים ולהגדיל את הסיכוי שהם יסכימו לתהליך, חשוב לכנס ישיבת דיירים. פרסמו מראש על מה תהיה הישיבה על מנת למנוע הפתעה והתנגדות מיידית. הגיעו לישיבת הדיירים כאשר אתם יודעים בדיוק על מה אתם הולכים לדבר וכאשר אתם יודעים להרחיב מה יכלול התהליך, מה העלויות הצפויות ומה הסבירות לקבל היתר בנייה. ככל שיהיו פחות סימני שאלה כך אתם מגדילים את הסיכוי שהדיירים יסכימו. שימו לב שאם יש דיירים סרבנים, שאר הדיירים יצטרכו לשאת בעלות של הבניה החלקי, כאשר העלויות משתנות על פי סוג הבנייה.
- היתר בנייה
עוד שלב חשוב מאוד בהוספת מרפסת לבניין הוא קבלת היתר בנייה. היתר בנייה הוא רישיון שניתן על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה. מדובר ברישיון שמאפשר לכם לבנות מבנה חדש או לבצע שינויים חיצוניים במבנה קיים. הוספת מרפסת היא שינוי חיצוני ולכן מחייבת אתכם להוציא היתר בניה. על מנת לקבל היתר בנייה, יש לקבל מחברת הבנייה את תוכניות הבנייה המפורטות ולהגיש אותן לוועדה המקומית. היתר הבנייה למעשה נועד לוודא שתהליך הבנייה מתבצע בהתאם לתקני הבנייה ובהתאם לתוכנית הבנייה שאושרה. חשוב לקחת בחשבון שמדובר בשלב שעלול להימשך מספר חודשים ואפילו מספר שנים.
קראו גם את הנושאים הבאים: