גם אם בכל תהליך בנייה, יש כל מיני אנשי מקצוע שיכולים להיות מעורבים בו – אחד מהעיקריים בהם להשלמת המשימה, הינם זה של קבלן השלד – שאחראי על השלד של המבנה. אמנם, אין תפקיד חשוב יותר או פחות – ועם זאת, הרי מדובר בתחום אחריות ניכר, בבניית המבנה עצמו.
מה זה שלד, ומה הוא כולל?
- השלד הוא המבנה הכולל את כל יציקות הבטון, מהקצה התחתון של יסודות המבנה, עד הקצה העליון של הגג.
- השלד כולל יסודות, בסיס מבנה, קירות מעטפת חיצוניים, תקרות, קירות פנים (מחיצות), וגג מבנה.
- השלד כולל קירות תמך, ועמודי תמך מיציקת בטון – שממקמים אותם במיקומים רלוונטיים – על בסיס תכנונים הנדסיים למבנה
- השלד מאפשר לקבל מבנה שלם, שנותר להלביש אותו
מה התפקיד של קבלן שלד, בכל זה?
- בתהליך הבנייה של בניית השלד, ישנן פעולות ושלבים שונים – כדי להגיע להשלמתו. בין אם זה מודד מוסמך, ואנשי מקצוע אחרים.
- צריך אדם, בעל מקצוע – שיכיר את כל השלבים, שגם אם לא יהיה זה שיבצע אותם בעצמו – שיידע לפקח על המדידה, על יציקות הבטון, ועל כל היבט מתבקש בתהליך – במטרה ליצור שלד של בניין.
- על קבלן שלד, להחזיק בהתמחות ספציפית, לשלד בניין.
איך בוחרים קבלן שלד?
- אפשר להתחיל מפנקס הקבלנים של רשם הקבלנים (שבמשרד השיכון), כדי לגלות שמות של קבלנים רשומים. זאת כדי לוודא שיש רישיון, הסמכה, ניסיון וכיוצא בזה.
- קבלן שלד לעבודות בטון מוחלק רשום הוא זה שעמד בקריטריונים מסוימים מטעם רשם הקבלנים, כמו גם – שיש לו אחריות לשמר את הרישום שלו בפנקס. ועל כן, יש לו מחויבויות אתיות מסוימות למקצוע מצד אחד, ובלי קשר – לאנשים שהוא מבקש לשרת (בלי קשר לפנקס עצמו, כמובן).
- אפשר לבקש המלצות, ולשאול אנשים שסומכים עליהם – על מי הם ממליצים. אפשר לנהל שיחות רקע, לבקש לדבר עם לקוחות קודמים, להתייעץ עם אנשים שעבדו עם קבלני שלד שהם ממליצים עליהם, וכיוצא בזה.
- לבדוק הצעות מחיר. לא נמליץ לבחור על פי מחיר, אלא לבדוק אם זה פשוט מתאים להעדפות. לכל אדם יש את המחיר שלו, וזה מעולה. ועם זאת, יש מחיר שאנחנו מבקשים לשלם, וכדאי לבדוק אם זה בהתאמה.
מה קבלן שלד יכול לעשות בפרויקט בנייה?
- לגייס אנשי מקצוע (במקום שמקימי הפרויקט ויזמיו, יהיו אלו שמגייסים כל אחד, בפני עצמו וינסו לעשות בדיקות רקע, וכו'. לקבלן שלד, אפשר שכבר יהיו מכרים וקולגות, וקבלני משנה שהוא עובד איתם – שהוא סומך עליהם ויש ביניהם מערכת יחסים מקצועית נהדרת).
- לתאם ציפיות, גם ברמה המשפטית עם אנשים הצוות שגייס.
- ולשמור על זרימה חלקה ויעילה בתהליך הבנייה, בין שלביו השונים (בדומה לקבלן מפתח)